f159.jpg
Στοιχεία που προκύπτουν από διαφορετικές έρευνες συγκλίνουν προς την ίδια κατεύθυνση: Τα μακράς αλύσου και πολυακόρεστα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που περιέχονται μέσα στα ψάρια, έχουν τις ακόλουθες, ευεργετικές για την υγεία, δράσεις:
  • Μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας και απόφραξης στο στεφανιαίο αγγειακό σύστημα της καρδίας. Με τον τρόπο αυτό και χάρις σε αντιπηκτικές ιδιότητες που έχουν, απομακρύνουν τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.
  • Μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές αρρυθμίες.
  • Μειώνουν τον κίνδυνο απόφραξης των εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων που είναι η αιτία των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου και ένα από τους κυριότερους λόγους μόνιμης σοβαρής αναπηρίας.
  • Απομακρύνουν τον κίνδυνο εκφυλισμού των πνευματικών ικανοτήτων, γεροντικής άνοιας και της ασθένειας Αλτσχάϊμερ σε ηλικιωμένους.
Εκείνο το οποίο είναι αξιοσημείωτο, είναι ότι ακόμη και μικρές ποσότητες ψαριού, έχουν προστατευτική δράση τουλάχιστο όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου για αποφρακτικά εγκεφαλικά επεισόδια.
 Έρευνα που έγινε σε 45.000 άνδρες ηλικίας από 45 έως 75 ετών και που διήρκεσε για 12 χρόνια, φάνηκε ότι οι άνδρες που έτρωγαν  ψάρι από 1 έως 3 φορές το μήνα, είχαν λιγότερο κίνδυνο, τουλάχιστο κατά 43%, για να πάθουν αποφρακτικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι γιατροί από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που έκαναν την έρευνα αυτή, συμπέραναν ότι ακόμη και όταν κάποιος κατανάλωνε μόνο μία φορά το μήνα ψάρι, είχε πολύ λιγότερο κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν λιγότερο ψάρι.
Τα αποφρακτικά ή ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν το 80% των αγγειακών επεισοδίων που πλήττουν τον εγκέφαλο. Οφείλονται στη στένωση και απόφραξη των αρτηριών του εγκεφάλου από τις πλάκες της αθηρωμάτωσης. Η πλήρης απόφραξη των αρτηριών δημιουργεί ισχαιμικές βλάβες με νέκρωση στους ιστούς του εγκεφάλου.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ακόμη και πολύ μικρές ποσότητες ψαριού κάθε μήνα έχουν αξιοσημείωτες δράσεις προστασίας του εγκεφάλου.
Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πλήρως με ποιο τρόπο, το ψάρι σε τέτοιες μικρές ποσότητες μπορεί να βοηθά τόσο πολύ. Μια από τις πιθανότητες είναι ότι τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, μειώνουν τη συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος θρόμβωσης και απόφραξης των αρτηριών.
Σε μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, φάνηκε ότι γυναίκες που έτρωγαν 5 φορές την εβδομάδα ψάρι, είχαν 62% λιγότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με γυναίκες που έτρωγαν ψάρι λιγότερο από 1 φορά το μήνα.
Συμπερασματικά θα τονίσουμε το γεγονός ότι ακόμη και μικρές ποσότητες ψαριού κάθε μήνα, βοηθούν και προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό την καρδία και τον εγκέφαλο και γενικά ολόκληρο τον οργανισμό.